mardi 28 avril 2009

Poll for natural rosé...

http://www.coupernestpasrose.com/petitionE.php ...
Please sign it!The European Commission is about to lift the prohibition against mixing red and white wines to make a pink-colored wine, without considering the views of those who might be affected by such action.

This proposed regulation is being put forth without regard to the expertise gained by the winegrowers who have produced rosé wines for the last thirty years, without regard to the protection of the regions that produce these wines, and without regard to the effect on the consumer who appreciates real rosé wine.

By signing this petition, I agree to support rosé wine whose quality resion, and I oppose the notion that rosé can be made by mixing wines.

lundi 27 avril 2009

capsule oui!


La capsule c'est l'avenir des vins de l'année. Rosé, Sauvignon etc.
La capsule est plus hermétique. Moins d'échange. Que veut on de plus?

On referme mieux on préserve mieux... C'est tout de même plus facile quand on va piqueniquer.

Je ne comprends pas pourquoi il faudrait faire un vin frais avec un bouchon et un risque de "gout de bouchon"....

mercredi 22 avril 2009

weedkiller, desherbants,

Jim Budd a pris quelques images du résultat du Round Up sur la vigne traitée en plein par des brutaux du vignoble.... Oui il existe les brutes du vignoble comme sur un élevage de vaches, de chevaux, il y a des brutes partout.....

http://jimsloire.blogspot.com/

Mais si on veut que la vie revienne dans les sols, il faut aimer sa vigne...
Remettre le sol en état pour que la vie dans le sol puisse revenir.

L'excellent travail de Claude Bourguignon peut servir de base...
Mais rien ne remplacera le vigneron qui comprend son sol car il s'en occupe. Bref il faut se battre contre les idées reçues!! L'enherbement est meilleur dans presque tout les cas que le labour. Le labour est meilleur que le désherbant total.
Il y a du boulot pour changer les mentalités... Même les salaries de l'exploitation ne veulent pas ces nouvelles méthodes.... c'est un combat de tout les jours...

dimanche 19 avril 2009

travail à la cave. A sign of the sun....


I was working in the cellar the door was openned and the ray of the sun at the end of the day was coming in.
Wonderful light of the end of the day.
We say in french " baigné de soleil" The ray of sun are like a cream on the skin of the barrels.

jeudi 16 avril 2009

END OF PRUNING....

La fin de la taille. 5 mois de travail.. Personne ne peut imaginer la durée de la taille sur le cycle de la vigne. Maintenant nous allons planter des vignes avec l'arrivée de beaux jours....

Claude Bourguignon Jim Budd

You can look at the claude Bourguignon and Jim Budd blog or website.

http://jimsloire.blogspot.com
http://www.lams-21.com/

Good concern about the weedkiller and the respect of the soil. It is a key point. The wine start in vineyards....

dimanche 5 avril 2009

Great exchange.

We had a diner with Wine specialist, sommelier, winemaker, wine journalist. It was superb. Great discussion about our place and the potential to make wine.

We had a great "cordin bleue" for the dinner. Carol and Jim were fantastic to organize it.